11 June 2013

3 tahun sudah

hai..

lame gile tak blogging..setahun rasa nye..
setahun tu macam-macam aku buat..
sakit,pedih,suke,duka..
suma ada

Happy Anniversary Sayang


20 June 2012

Kebaikkan Lemon


TOP 10 KEBAIKAN LEMON
(mengikut turutan ke-best-an)



10. Bantu kesihatan dan kewangian mulut/gusi. Apabila sakit gigi, sental lemon secara sungguh-sungguh terhadap gigi tersebut untuk mengurangkan kesakitannya. Sila potong lemon itu dulu, jangan kau sental sekali bulat tuh kat gigi memang menjahanamkan lebih lanjut. Kalau gusi berdarah juga, urutlah lemon di tempat gusi itu berdarah, selain bantu menghentikan pendarahan, ia mewangikan gusi busuk ituww.


9. Membantu memulihkan masalah/penyakit berkaitan saluran pernafasan. Samada sapu lemon di dada dan sedut aromanya atau minum air panas-panas untuk benefit dari wapnya, semua di ajar die-How sila usha jangan malas.


8. Pam keluar toksin dan bakteria dari badan. Pam keluar, wah? Flush out toxins and bacteria bahasa Inggerisnya. Sebab lemon bantu kita kencing lebih banyak dari sukatan biasa (nak uji kebenaran, bolehlah sediakan measuring tube haha ew). Kebaikan itu menjadikan ia blood purifier yang bagus dan mampu memulihkan penyakit seperti Rheumatism, Arthritis, Cholera atau Malaria.


7. Menenangkan otak & badan yang stress sedang melalui fasa depression. Kerana ia mampu mengawal tekanan darah tinggi, pening-pening dan rasa nak muntah. Tidak stress lagi! Bila tensi cuba minum air lemon, terus berada di awan ke-9 (hiperbola). Apabila tidak stress, rambut tidak gugur, bawah mata tidak lebam, bibir tidak melengkung ke bawah. Kan cantik.


6. Merawat sakit tekak. Ha inilah dia! Ha inilah dia! Benefit inilah yang membawa saya menulis artikel ini sekaligus memberi pengetahuan mendalam tentang lemon kepada anda semua. Sebab dia terel melawan jangkitan kuman, mati kau kuman mati kau kuman yang bermastautin di tekak. Tapi dia suruh kumur-kumur air lemon. I minum terus pula teehee.



5. Kurangkan demam kerana membantu kita berpeluh.



4. Bagus untuk perut. Apabila dicampur dengan air panas, lemon berupaya menyelesaikan permasalahan nyahtinja yang dihadapi seseorang. Kembung perut, heartburn dan parasites juga mampu dirawat dengan khasiat lemon ciptaan Tuhan.



3. Membuang rasa bersalah untuk hidang air kosong kepada tetamu. Agak-agak nak stylo dengan harga murah, campak sahaja lemon dalam satu jug air masak berisi ais. Kan macam kat hotel? Kan terus semua tetamu hilang sakit-sakit gusi tulang stress semua. Bagus betul tips cipta sendiri ni :')


2. Bagus untuk kulit. Rejuvenate skin from within katanya. Kebaikan lemon untuk kulit: Mengurangkan tanda parut kalau selalu sapu kat parut, mengurangkan kedut dan blackheads kalau selalu minum, bring glow to face (muka bercahaya glow in the dark wah wah wah) kalau selalu makan minum. Kalau dah selesai perah lemon untuk buat lemonade, jangan buang lagi sebab kulit (sebelah dalam) lemon boleh buat scrub muka (buang sel kulit mati) dan juga scrub siku lutut leher.



1. Mengurangkan berat badan dan mengecilkan perut. Mestilah nombor satu kan kebaikan ini :B Kalau yang nak try lose weight, lemon akan mempercepatkan proses itu. Untuk perut pula, lemon dikatakan bagus dalam reducing belly fat. Banyak artikel lain yang mengupas kebenaran statement tadi, jadi rajin-rajinlah cari.

23 May 2012

Al-Fatihah buat Norma

salam sukadukakami

lame gile tak merepek kat belog ni
aku bz GILE dengan urusan kijer
al-maklumla, sume orang nak pasang UNIFI

meeting sane sini
site visit sane sini

hari ni aku dikejutkan dengan berita yg mmg aku tak jangka

aku nak ucapkan Takziah kepda En.Talib kerana
baru sahaja kehilangan isteri yang tersayang.. Puan Norma

aku memang ikut perkembangan cite Norma ni
memang sedey sangat
hari-hari mesti bace blog kak Moon utk tau perkembangan terkini Norma

korunk leh bace kat blog kak Moon

Al-Fatihah

21 March 2012

wordless wednesday

salam sukadukakami

post trip to Penang still in progress
wait yeeeee


14 March 2012

wordless wednesday

salam sukadukakami

today off day
jom ke



*percaya rezeki ada dimana-mana*
*jangan cepat putus asa walaupon kite penah kalah*
*sentiasa berdoa agar dimurahkan rezeki*

12 March 2012

Adik Nurul Nadirah

salam sukadukakami

tengah-tengah buat kerja sbb shift malam,
aku ada terbace pasal adik Nurul Nadirah.

sedey sgt..nape la mak nye suruh KUAR beli telur and mee segera
baru 5 TAHUN ok!, bukan tau ape pon

bile dah hilang mule la...
tolong laaaa...mak pon boleh pikir kan,
budak baru 5 tahun, mane la tau paper..
ni suruh gi kedai beli barang...

geram pon ada ngn mak die ni.

paper pon aku ucapkan Takziah untuk adik Nurul Nadirah
*arwah sgt comel



NURUL NADHIRAH | Rangka manusia yang ditemui rentung di ladang kelapa sawit Nusa Damai, di sini sejak Khamis lalu disahkan sebagai kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah yang dilaporkan hilang dari rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam, sejak 12 hari lalu.

Perkara itu disahkan Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin selepas ujian DNA dijalankan.

Dalam kejadian tersebut, Nurul Nadirah keluar dari rumahnya di Flat Seri Delima Jalan Suri, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, pada sekitar jam 11 pagi untuk membeli telur dan dua bungkus mi segera yang dipesan ibunya, Roselyn Alan, 25, dan tidak pulang-pulang ke rumah sejak itu.

Sebelum itu pihak berkuasa yang menyiasat kes berkenaan telah menahan dua lelaki dan seorang wanita berusia di antara 36 dan 40 tahun bagi membantu siasatan.

Satu lagi tragedi pembunuhan kejam seperti arwah adik Nurin Jazlin Jazimin dan kes kehilangan adik Sharlinie Mohd Nasyar yang sampai sekarang masih belum ditemui.

Inalillah..semoga rohya dicucuri rahmat…


10 March 2012

UNIFI

salam sukadukakami

now,UNIFI at home....
suke sangat..laju sikit nak buat kerja


"saya suke unifi"