20 June 2012

Kebaikkan Lemon


TOP 10 KEBAIKAN LEMON
(mengikut turutan ke-best-an)



10. Bantu kesihatan dan kewangian mulut/gusi. Apabila sakit gigi, sental lemon secara sungguh-sungguh terhadap gigi tersebut untuk mengurangkan kesakitannya. Sila potong lemon itu dulu, jangan kau sental sekali bulat tuh kat gigi memang menjahanamkan lebih lanjut. Kalau gusi berdarah juga, urutlah lemon di tempat gusi itu berdarah, selain bantu menghentikan pendarahan, ia mewangikan gusi busuk ituww.


9. Membantu memulihkan masalah/penyakit berkaitan saluran pernafasan. Samada sapu lemon di dada dan sedut aromanya atau minum air panas-panas untuk benefit dari wapnya, semua di ajar die-How sila usha jangan malas.


8. Pam keluar toksin dan bakteria dari badan. Pam keluar, wah? Flush out toxins and bacteria bahasa Inggerisnya. Sebab lemon bantu kita kencing lebih banyak dari sukatan biasa (nak uji kebenaran, bolehlah sediakan measuring tube haha ew). Kebaikan itu menjadikan ia blood purifier yang bagus dan mampu memulihkan penyakit seperti Rheumatism, Arthritis, Cholera atau Malaria.


7. Menenangkan otak & badan yang stress sedang melalui fasa depression. Kerana ia mampu mengawal tekanan darah tinggi, pening-pening dan rasa nak muntah. Tidak stress lagi! Bila tensi cuba minum air lemon, terus berada di awan ke-9 (hiperbola). Apabila tidak stress, rambut tidak gugur, bawah mata tidak lebam, bibir tidak melengkung ke bawah. Kan cantik.


6. Merawat sakit tekak. Ha inilah dia! Ha inilah dia! Benefit inilah yang membawa saya menulis artikel ini sekaligus memberi pengetahuan mendalam tentang lemon kepada anda semua. Sebab dia terel melawan jangkitan kuman, mati kau kuman mati kau kuman yang bermastautin di tekak. Tapi dia suruh kumur-kumur air lemon. I minum terus pula teehee.



5. Kurangkan demam kerana membantu kita berpeluh.



4. Bagus untuk perut. Apabila dicampur dengan air panas, lemon berupaya menyelesaikan permasalahan nyahtinja yang dihadapi seseorang. Kembung perut, heartburn dan parasites juga mampu dirawat dengan khasiat lemon ciptaan Tuhan.



3. Membuang rasa bersalah untuk hidang air kosong kepada tetamu. Agak-agak nak stylo dengan harga murah, campak sahaja lemon dalam satu jug air masak berisi ais. Kan macam kat hotel? Kan terus semua tetamu hilang sakit-sakit gusi tulang stress semua. Bagus betul tips cipta sendiri ni :')


2. Bagus untuk kulit. Rejuvenate skin from within katanya. Kebaikan lemon untuk kulit: Mengurangkan tanda parut kalau selalu sapu kat parut, mengurangkan kedut dan blackheads kalau selalu minum, bring glow to face (muka bercahaya glow in the dark wah wah wah) kalau selalu makan minum. Kalau dah selesai perah lemon untuk buat lemonade, jangan buang lagi sebab kulit (sebelah dalam) lemon boleh buat scrub muka (buang sel kulit mati) dan juga scrub siku lutut leher.



1. Mengurangkan berat badan dan mengecilkan perut. Mestilah nombor satu kan kebaikan ini :B Kalau yang nak try lose weight, lemon akan mempercepatkan proses itu. Untuk perut pula, lemon dikatakan bagus dalam reducing belly fat. Banyak artikel lain yang mengupas kebenaran statement tadi, jadi rajin-rajinlah cari.

23 May 2012

Al-Fatihah buat Norma

salam sukadukakami

lame gile tak merepek kat belog ni
aku bz GILE dengan urusan kijer
al-maklumla, sume orang nak pasang UNIFI

meeting sane sini
site visit sane sini

hari ni aku dikejutkan dengan berita yg mmg aku tak jangka

aku nak ucapkan Takziah kepda En.Talib kerana
baru sahaja kehilangan isteri yang tersayang.. Puan Norma

aku memang ikut perkembangan cite Norma ni
memang sedey sangat
hari-hari mesti bace blog kak Moon utk tau perkembangan terkini Norma

korunk leh bace kat blog kak Moon

Al-Fatihah

21 March 2012

wordless wednesday

salam sukadukakami

post trip to Penang still in progress
wait yeeeee


14 March 2012

wordless wednesday

salam sukadukakami

today off day
jom ke



*percaya rezeki ada dimana-mana*
*jangan cepat putus asa walaupon kite penah kalah*
*sentiasa berdoa agar dimurahkan rezeki*

12 March 2012

Adik Nurul Nadirah

salam sukadukakami

tengah-tengah buat kerja sbb shift malam,
aku ada terbace pasal adik Nurul Nadirah.

sedey sgt..nape la mak nye suruh KUAR beli telur and mee segera
baru 5 TAHUN ok!, bukan tau ape pon

bile dah hilang mule la...
tolong laaaa...mak pon boleh pikir kan,
budak baru 5 tahun, mane la tau paper..
ni suruh gi kedai beli barang...

geram pon ada ngn mak die ni.

paper pon aku ucapkan Takziah untuk adik Nurul Nadirah
*arwah sgt comel



NURUL NADHIRAH | Rangka manusia yang ditemui rentung di ladang kelapa sawit Nusa Damai, di sini sejak Khamis lalu disahkan sebagai kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah yang dilaporkan hilang dari rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam, sejak 12 hari lalu.

Perkara itu disahkan Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin selepas ujian DNA dijalankan.

Dalam kejadian tersebut, Nurul Nadirah keluar dari rumahnya di Flat Seri Delima Jalan Suri, Bandar Seri Alam, Pasir Gudang, pada sekitar jam 11 pagi untuk membeli telur dan dua bungkus mi segera yang dipesan ibunya, Roselyn Alan, 25, dan tidak pulang-pulang ke rumah sejak itu.

Sebelum itu pihak berkuasa yang menyiasat kes berkenaan telah menahan dua lelaki dan seorang wanita berusia di antara 36 dan 40 tahun bagi membantu siasatan.

Satu lagi tragedi pembunuhan kejam seperti arwah adik Nurin Jazlin Jazimin dan kes kehilangan adik Sharlinie Mohd Nasyar yang sampai sekarang masih belum ditemui.

Inalillah..semoga rohya dicucuri rahmat…


10 March 2012

UNIFI

salam sukadukakami

now,UNIFI at home....
suke sangat..laju sikit nak buat kerja


"saya suke unifi"

08 March 2012

happy women day's

salam sukadukakami

HAPPY WOMEN DAY'S

today closed kitchen


i'm women now because i'm married

29 February 2012

Wordless Wednesday

salam sukadukakami





alhamdulillah...tahun ni aku dpt bonus walaupon sikit
insyaAllah tahun dpn kije elok-elok
kapas bos baik punyaaaaa
(aku tak laaaaa.org lain mybe)

28 February 2012

Hijau is Green

salam sukadukakami

lame gile tak merepek dekat sini
last week aku balik KERTEH
oh!my home town

windu sangat dekat PAPA and MAMA
semua balik rumah


semua ada dekat rumah
malam tu buat BBQ
sangat seronok

ape itu HIJAU
pae itu GREEN

hijau laaaaaaaa
hijau adalah tema for family members time kenduri adik aku nnt


tahun ni MAMA tak bagi buat baju SAMA semua
sebab akan pakai sekali aje
so memBAZIRrrrr

ni la color yang menjadi idaman kalbu

pakai dress pon ok...lps kenduri boleh pakai gi dating

skirt yang match dengan white or cream shirt

oh idea...come to mummy

20 February 2012

student!

salam sukadukakami

lame gile tak update belog
punya la MALAS
memang MALAS gileeeeee

semalam aku teman en.suami ke Shah Alam
aku ke UiTM
en.suami dapat sambg study PJJ dekat UiTM Shah Alam
selamat menjadi STUDENT kembali

semoga dipermudahkan segalanya
AMIN

Tahniah En.Suami...nanti ai bagi hadiah + birthday

25 January 2012

Balik Kg dan KPMC

salam sukadukakami

..lame gile tak update belog..
..bz dengan kije yang byk kat opis..
..sampai tak de mood nak update belog..

..cuti raya cine,balik balik SEGAMAT..
..kg en.suami aku..
..dah lame kami tak balik sbb papa pon tak berapa sehat..
..ATOK asik tanye aje..
.."bile shida nak balik kg"

..balik kg,kemas rumah ATOK sbb baru lebih renovate sikit..
..semalam pepagi lame dah gerak ke KL..
..jem sikit aje kat seremban..

..sampai rumah aku,terus bukak laptop and KERJA..
..bukan check-in bagai tau..
..kene kerja walaupon penat..
..penat tido dalam kete..

..malam td ke rumah MIL utk dinner..
..ATOK tapaukan makanan tok cucu die..
..lepas makan,en.suami ngadu tak leh nak nafas..

..ruang pernafasan sempit..
..aku punya la cuak..
..MIL suruh ke hospital sbb en.suami ada semput/asma yg teruk dedulu..
..skrg asma die dtg balik sbb asik makan buah dukulangsat..

..semalam terus ke KPMC ..
..ape lg...doc kasi masuk oksigen..

..first time aku tgk en.suami kene masuk gas..
..cian pon ada..tapi tok kebaikkan kene masuk jugak..

..lepas masuk gas en.suami dah ok sket..
..lega die kata..

"Terima Kasih cik Misi"

11 January 2012

Red...Merah

salam sukadukakami

..today id a RED DAY..
..ok,nak tau kenapa..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..hope tahun ni aku dpt makan..
..2 tahun lepas tak dpt sbb beratur panjang GILE..
..tahun lepas tak sempat,esok baru tau..

..aku pakai SKIRT MERAH hari ni..

10 January 2012

Last Day MC

Salam sukadukakami

..today is the LAST DAY MC..
..kejap ajer rase nye 30hari..

..syukur sangat,smlm dah boleh masak..
..en.suami siap tambah 2x koooo..

..windu masakkan isterinya..
..so,esok aku akan ke opis seperti biase..

..macam mane la rupanye..
..mesti kekok kan...cm hilang ingatan plak..
..DOAkan yang terbaik untuk aku..


09 January 2012

Makanan Ringan (Snek)

salam sukadukakami

jom share dan amalkan

Makanan Ringan (Snek)
Kekerapan mengambil makanan ringan yang tinggi kandungan gula akan menggalakkan kerosakan gigi.

Apakah makanan ringan yang berkhasiat?
Pilihlah makanan ringan yang rendah kandungan gula. Berikut adalah pilihan yang lebih baik untuk anak anda.

Minuman penghilang dahaga :
air kosong
jus buah dan sayur tanpa tambahan gula
susu segar

Buah-buahan dan kekacang:
buah-buahan seperti jambu batu, tembikai susu dan tembikai
sayuran mentah seperti sengkuang dan mentimun
kekacang seperti kacang kuda rebus

Makanan yang mengenyangkan:
Sandwic tuna atau telur, biskut & roti tawar, bijirin, capati dan telur rebus.

Adakah coklat dan gula-gula boleh merosakkan gigi?
Kerosakan gigi boleh dicegah sekiranya anak anda makan coklat atau gula-gula semasa waktu makan utama dan menjaga kebersihan giginya.

Apa yang anda boleh lakukan untuk mencegah kerosakan gigi?
Kerosakan gigi boleh dicegah dengan amalan berikut:

Kurangkan jumlah dan kekerapan pengambilan makanan snek atau minuman yang tinggi kandungan gula. Baca label makanan semasa membeli barang keperluan dapur. Untuk makluman anda; madu, sirap jagung, glukosa dan sirap pekat semuanya adalah gula.
Amalkan teknik memberus gigi yang berkesan dan berkumur-kumur setiap kali selepas makan makanan ringan atau snek.
Dapatkan pemeriksaan pergigian secara berkala sekurang-kurangnya setahun sekali.

06 January 2012

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

salam sukadukakami

kepentingan surah-surah

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was

05 January 2012

cucuk lg!

..salam sukadukakami..

..smlm aku ada appointment dengan pakar O&G HUKM Specialist Center..
..appointment pukul 1,kene bagi name dlu..
..kene beratur la,first came,first serve gitu..

..memula sampai letrik tak de..
..dah pening pale otak + risau sbb GL tak fax lg..
..try tanye dekat kuanter tak boleh gune GL sbb tak boleh fax..
..so,kene byr..

..byr tu memang boleh tp nak claim nye punya la lame..
..sampai aku ckp dekat en.suami "jom la balik,next week aje la"..
..en.suami tak nak sbb semalam dah cuti..
..malas nak apply cuti lg,bazir aje..

..tunggu aje la dekat situ..
..Prof Hatta dtg terkejut sbb letrik tak de..
..nak buat rawatan cm ne..
..nak SCAN,nak une komputer..

..so time die kumpulkan sume org tetibe letrik ada..
..syukur sgt..
..aku pon ape lg,cpt-cpt gi kuanter suruh faxkan utk dptkan GL..

..lame jugak aku tunggu sbb ramai org buat pregnant check-up..
..semua nak bersalin dah.seronok aku tgk..
(sambil berdoa dan amek berkat dorunk sikit)

..2jam setengah jugak aku tunggu giliran..
..time giliran aku,letrik tetibe padam balik..
..kurang ajar betul la..

..hasilnye aku tak buat SCAN utk tgk perut lepas operation hari tu..
..aku kene CUCUK lg ada la..

..mula la meraung/melalak/menjerit aku dlm bilik tu..
..Prof belum cucuk lg aku dah ckp SAKIT..
(gile over aku!)
..yg lawak Prof boleh ckp ngn aku..
.."saya pon tak suke kene cucuk,cucuk org saya suke"..
..amboi Prof,meh saya cucuk nak tak!..

..next month appointment balik..
..next week aku akan start kije balik..
..windu nak kije,windu nak jupe officemate,windu nak borak-borak..


*Raya cina nak cuti jugak sbb windu nak jupe ATOK dekat kg

03 January 2012

rindu katil!

salam sukadukakami

..semalam aku selamat sampai kajang..
..bertolak dari kerteh kul 11..
..sampai kemaman shopping keropok dah nak dkt 2 jam..

..sampai kajang pukul 6..
..singgah KPMC dulu tok cuci luka jahitan..
..terus ke rumah MERTUA..

..windu katil ku..
..seminggu tinggal..
..esok kene jupe Prof Hatta dkt HUKM
..takut pulak aku..

..syukur jahitan dah kering..
..Doakan yang terbaik utk AKU..

01 January 2012

Happy New Year

salam sukadukakami

Selamat Tahun Baru. Semoga 2012 memberi rezeki dan cahaya baru kpd kami.
AMIN