25 January 2012

Balik Kg dan KPMC

salam sukadukakami

..lame gile tak update belog..
..bz dengan kije yang byk kat opis..
..sampai tak de mood nak update belog..

..cuti raya cine,balik balik SEGAMAT..
..kg en.suami aku..
..dah lame kami tak balik sbb papa pon tak berapa sehat..
..ATOK asik tanye aje..
.."bile shida nak balik kg"

..balik kg,kemas rumah ATOK sbb baru lebih renovate sikit..
..semalam pepagi lame dah gerak ke KL..
..jem sikit aje kat seremban..

..sampai rumah aku,terus bukak laptop and KERJA..
..bukan check-in bagai tau..
..kene kerja walaupon penat..
..penat tido dalam kete..

..malam td ke rumah MIL utk dinner..
..ATOK tapaukan makanan tok cucu die..
..lepas makan,en.suami ngadu tak leh nak nafas..

..ruang pernafasan sempit..
..aku punya la cuak..
..MIL suruh ke hospital sbb en.suami ada semput/asma yg teruk dedulu..
..skrg asma die dtg balik sbb asik makan buah dukulangsat..

..semalam terus ke KPMC ..
..ape lg...doc kasi masuk oksigen..

..first time aku tgk en.suami kene masuk gas..
..cian pon ada..tapi tok kebaikkan kene masuk jugak..

..lepas masuk gas en.suami dah ok sket..
..lega die kata..

"Terima Kasih cik Misi"

11 January 2012

Red...Merah

salam sukadukakami

..today id a RED DAY..
..ok,nak tau kenapa..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..hope tahun ni aku dpt makan..
..2 tahun lepas tak dpt sbb beratur panjang GILE..
..tahun lepas tak sempat,esok baru tau..

..aku pakai SKIRT MERAH hari ni..

10 January 2012

Last Day MC

Salam sukadukakami

..today is the LAST DAY MC..
..kejap ajer rase nye 30hari..

..syukur sangat,smlm dah boleh masak..
..en.suami siap tambah 2x koooo..

..windu masakkan isterinya..
..so,esok aku akan ke opis seperti biase..

..macam mane la rupanye..
..mesti kekok kan...cm hilang ingatan plak..
..DOAkan yang terbaik untuk aku..


09 January 2012

Makanan Ringan (Snek)

salam sukadukakami

jom share dan amalkan

Makanan Ringan (Snek)
Kekerapan mengambil makanan ringan yang tinggi kandungan gula akan menggalakkan kerosakan gigi.

Apakah makanan ringan yang berkhasiat?
Pilihlah makanan ringan yang rendah kandungan gula. Berikut adalah pilihan yang lebih baik untuk anak anda.

Minuman penghilang dahaga :
air kosong
jus buah dan sayur tanpa tambahan gula
susu segar

Buah-buahan dan kekacang:
buah-buahan seperti jambu batu, tembikai susu dan tembikai
sayuran mentah seperti sengkuang dan mentimun
kekacang seperti kacang kuda rebus

Makanan yang mengenyangkan:
Sandwic tuna atau telur, biskut & roti tawar, bijirin, capati dan telur rebus.

Adakah coklat dan gula-gula boleh merosakkan gigi?
Kerosakan gigi boleh dicegah sekiranya anak anda makan coklat atau gula-gula semasa waktu makan utama dan menjaga kebersihan giginya.

Apa yang anda boleh lakukan untuk mencegah kerosakan gigi?
Kerosakan gigi boleh dicegah dengan amalan berikut:

Kurangkan jumlah dan kekerapan pengambilan makanan snek atau minuman yang tinggi kandungan gula. Baca label makanan semasa membeli barang keperluan dapur. Untuk makluman anda; madu, sirap jagung, glukosa dan sirap pekat semuanya adalah gula.
Amalkan teknik memberus gigi yang berkesan dan berkumur-kumur setiap kali selepas makan makanan ringan atau snek.
Dapatkan pemeriksaan pergigian secara berkala sekurang-kurangnya setahun sekali.

06 January 2012

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

salam sukadukakami

kepentingan surah-surah

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was

05 January 2012

cucuk lg!

..salam sukadukakami..

..smlm aku ada appointment dengan pakar O&G HUKM Specialist Center..
..appointment pukul 1,kene bagi name dlu..
..kene beratur la,first came,first serve gitu..

..memula sampai letrik tak de..
..dah pening pale otak + risau sbb GL tak fax lg..
..try tanye dekat kuanter tak boleh gune GL sbb tak boleh fax..
..so,kene byr..

..byr tu memang boleh tp nak claim nye punya la lame..
..sampai aku ckp dekat en.suami "jom la balik,next week aje la"..
..en.suami tak nak sbb semalam dah cuti..
..malas nak apply cuti lg,bazir aje..

..tunggu aje la dekat situ..
..Prof Hatta dtg terkejut sbb letrik tak de..
..nak buat rawatan cm ne..
..nak SCAN,nak une komputer..

..so time die kumpulkan sume org tetibe letrik ada..
..syukur sgt..
..aku pon ape lg,cpt-cpt gi kuanter suruh faxkan utk dptkan GL..

..lame jugak aku tunggu sbb ramai org buat pregnant check-up..
..semua nak bersalin dah.seronok aku tgk..
(sambil berdoa dan amek berkat dorunk sikit)

..2jam setengah jugak aku tunggu giliran..
..time giliran aku,letrik tetibe padam balik..
..kurang ajar betul la..

..hasilnye aku tak buat SCAN utk tgk perut lepas operation hari tu..
..aku kene CUCUK lg ada la..

..mula la meraung/melalak/menjerit aku dlm bilik tu..
..Prof belum cucuk lg aku dah ckp SAKIT..
(gile over aku!)
..yg lawak Prof boleh ckp ngn aku..
.."saya pon tak suke kene cucuk,cucuk org saya suke"..
..amboi Prof,meh saya cucuk nak tak!..

..next month appointment balik..
..next week aku akan start kije balik..
..windu nak kije,windu nak jupe officemate,windu nak borak-borak..


*Raya cina nak cuti jugak sbb windu nak jupe ATOK dekat kg

03 January 2012

rindu katil!

salam sukadukakami

..semalam aku selamat sampai kajang..
..bertolak dari kerteh kul 11..
..sampai kemaman shopping keropok dah nak dkt 2 jam..

..sampai kajang pukul 6..
..singgah KPMC dulu tok cuci luka jahitan..
..terus ke rumah MERTUA..

..windu katil ku..
..seminggu tinggal..
..esok kene jupe Prof Hatta dkt HUKM
..takut pulak aku..

..syukur jahitan dah kering..
..Doakan yang terbaik utk AKU..

01 January 2012

Happy New Year

salam sukadukakami

Selamat Tahun Baru. Semoga 2012 memberi rezeki dan cahaya baru kpd kami.
AMIN