30 November 2009

Kisah Sepanjang Hari Raye Korban

salam...lame gile rase tak update blog aku nie..agak malas pon ada..banyak kije...asik tdo lambat..aku nak cite pasal kisah yang terjadi pada hari raye Korban 2009...mybe tahun ini merupakan tahun akhir akan sambut hari raye Korban sebgai anak Perempuan En.Mustaff ..sedey pon ada rase nye..tapi tak per..ini sume hanya la dari segi ungkapan semata-mata...

Pada pagi raye, seperti biase kami 4 beradik..tahun ini kurang sorang iaitu adek aku yg ke-4..die beraye die kg ku die taiping perak..cuti matrik tak lame..so, die malas nak balik umah..Pagi tu aku and kakak serta adek ku bersiap..kami akan ke kuantan. ke rumah mak ngah aku..nak tengok cousin aku bersalin..kami ke sane dengan 2 buah kerete..masing-masing ada lesen kete..beria la nak bawak kete..termasuk kawan bapak aku..

so, kami ke kuantan dengan 3 buah kerete..adek aku drive, elok ajer nak reverse kerete, die boleh tak perasan rupanye pintu pagar tak bukak...ape lagi, dommmmm!!!!!!.....langgar terus la pagar tu..dan tibe...tibe...pagar tu runtuh..dommmmm!!!!!...jatuh hempap kerete...nasib la adek aku ni ke depankan kerete slow-slow, kalo tak menang pecah la cermin kerete...just pecah cermin signal ajer...aduhhhh !!! .pagi-pagi dah dengar bapak aku bising-bising..nasib die tak baling tongkat die..kalo tak.!!!..sabar je la..

aku pon berlari betulkan pagar balik..mak aiii...bapak berat pagar ni....hehehehe...so, kami terus menuju ke kuantan..muke memang cuak la..pagi - pagi dah MALANG... :)

samapi dikuantan seperti biase, serbu umah mak ngah aku..nasib umah mak ngah aku batu..kalo tak memang runtuh aku rase..hehehehe..3 buah kerete serbu..mau tak penuh...mak ngah aku nie kalo bab masak memang sedap..sebab pak ngah aku ni tukang masak askar..time aku tunang , pak ngah aku masak...kami pon makan, tgk baby boy yang baru 22 hari (comel gile) , borak - borak, bincang pasal majlis perkahwinan aku...

dalam pukul 3, kami nak balik la..hajat ngan mama aku nak gi jalan - jalan kuantan..nak beli kain tok majlis nikah and sanding aku nanti..tibe- tibe, kerete bapak aku tak boleh start..start tak hidup-hidup...aduh....MALANG lagi ker?Oh Tidakkkk....aku pon sabar tunggu dalam kerete..sebab nak balik ke rumah, aku kene bawak kerete..gilir-gilir driver..hehhehe...tunggu dlam 15 minit still tak boleh start....

aduh...dah la panas terik...bapak aku dah start nak marah - marah..tak pasal - pasal die baling tongkat die nnt..tuka bende ni, tuka bende tu.. still tak boleh lagi....bapak aku dh bengang, die terus ckp "jom la balik, kite naik 2 kerete ajer"...WHAT!!!...muat ker?konpom jadi cam sardin..maklum la , kerete yg aku bwk hanya KANCIL..ok?kami ber6 tau..

so, terpakse separuh - separuh dengan kerete kawan bapak aku...so, alhamdulilhah MUAT...nasib la aku ni kurus ajer..hehehhe...akhirnye dalam pukul 8am baru aku and family sampai rumah..kami sempat singgah ke Kemaman..ke rumah Pak Cik aku..

itu la cerita sehari di Hari Raye Korban 2009..Tuhan menduga kite dengan macam - macam cara...memang aku akan ingat smpai bile.- bile.hehhe :)

26 November 2009

salam aidiladha



sukadukakami ingin ucapkan

SELAMAT MENYAMBUT AIDILADHA...

p/s : jgn mkn daging byk sangat...tak pasal - pasal darah tinggi...

24 November 2009

2 kepada 1

alamak...angka 200 telah bertuka kepada 199...hari makin berganti hari..makin lame, makin cepat masa berjalan..persiapan terpaksa ditangguh kerana hujan..dah seminggu hujan tak benti - benti..nak kuar rumah pon jadi malas..banyak lagi benda yang kene buat..masa tinggal lagi 6 bulan sahaja..OH TIDAKKKKK...mama help me...

antara persiapan yang hendak di buat :
  • servey butik pengantin
  • beli barang hantaran (mama suruh tunggu papa dpt BONUS)
  • servey perabot untuk rumah sewa nanti
  • cat bilik (tunggu en.Tunang datang)
  • beli kain untuk family
  • amek borang kebenaran berkahwin dekat pejabat agama
  • beli kain untuk majlis nikah nanti
Banyak nye kije yang masih tertangguh...OH TIDAKKK..selepas raye haji ini, aku and mama akan buat persiapan yang masih tertangguh..tak sabar nak tunggu en.Tunang datang rumah pada 20hb Disember nanti..

22 November 2009

silver color

hari tu saya pening pikir tema color ape nak pakai untuk majlis bersanding nanti..tengah - tengah ber facebooking tadi, sambil - sambil buat research tadi, saya telah berkenan pada satu baju yang amat cantik designnye..SILVER COLOR..memang cantik sungguh warna itu..saya ada terbaca bahawa, SILVER COLOR akan matching dengan semua color untuk pelamin..tidak kesah pink, merah, gold ..semua color akan "masuk"..so, saya and en.Tunang telah setuju untuk memilih SILVER COLOR bagi busana kami di hari persandingan di Kerteh TRG nanti..

21 November 2009

Hujan...Hujan...

salam sume...sudah 4 hari berturut - turut rumah saya hujan..hujan yang berterusan..mama kate " menurut ramalan kaji cuaca, hujan akan berhenti pada hari selase"..pandai betol mak aku ini..macam la die yg kaji..dengar mule-mule memang nak gelak.Kepada sesiapa yang melangsungkan perkahwinan pada bulan 11 ini, harap bersabar dengan dugaan yang ALLAH telah berikan kepada kite..Inilah keadaan kawasan luar rumah saya..Hujan kadang - kadang lebat dan kadang kala renyai..nasib kawasan rumah saya agak tinggi untuk air naik..tetapi saya bersimpati terhadap rumah yang kawasan tanah rendah dan dinaiki air..

kawasan rumah saya

Hari ini kebetulan saya dan keluarga mendapat jemputan kahwin di sekitar kawasan rumah kami..Semasa hendak ke rumah pengantin, hujan turun dengan lebat..kami terpaksa menunggu sehingga hujan renyai..Saya dan mama sungguh "excited" ke rumah pengantin kerana kami mahu melihat pelamin...alMaklum la saya nak kahwin tahun depan...so, alang - alang dapat bertanya apa - apa yang patut..hehehhe...So, saya dan mama ke rumah pengantin..Sampai dirumah pengantin, hujan kembali lebat..macam mane nak ke rumah pangantin ni..alamaknye kami terpakse redah saje air hujan..

Saya merasa agak simpati kerana hujan turun dengan lebat sebaik sahaja kami mahu makan..Abes alas - alas maje basah, kawasan rumah yang kotor dengan lumpur dan pasir - pasir...selesai saja makan, saya dan mama terus ke dalam rumah pengantin untuk melihat pelamin..wahh...pelaminnye memang cantik..mama pon sibuk la bertanye kepada mak pengantin.."di mane sewa".."mahal tak sewa pelamin".."sekali dengan bilik pengantin ker"....wahhh..mama saya ini..dah macam abg nas terjah dah..macam - macam nak tanye..naik gelak saya tengok..sambil mama sibuk borak, saya ape lagi, sibuk mengambil gambar pelamin..bilik pengantin tak sempat nak ambil sebab ramai sangat orang..segan pon ada..

pelamin yang amat cantik


hujan membasahi bumi..

mama and adek meredah air..suke lak mama

Kenduri Kahwin Sepupu

Pada minggu lepas, saya dan family ke Rawang bersama en.Tunang yg setia menemani saya..Kami ke rawang untuk majlis kenduri kahwin kazen saya..Kazen saya ini adalah seorang peguam bela dah mahkamah syariah...Husband beliau adalah seorang tentera..Wah..kalo dah name kahwin dengan tentera, konpom la jalan bawah pedang..Suka saya tgk...

Sepupu saya ini bertunang selepas saya bertunang..tetapi beliau kahwin sebelum saya kahwin..hehehhe...mybe jodoh die sampai dulu...semasa bertunang tema color sepupu saya ini adalah hijau..wah..memang cantik baju die..bandung mari...hehhehhe..

time sepupuku bertunang

Pada hari sepupuku bersanding, beliau memakai baju putih yang diimport dari bandung juga..Ini kerana mak cik saya ini berasal dari bandung..memang bertuah anaknye..Saya memang berkenan betul dengan baju yang sepupu saya pakai..cantik sebab ianya putih..so, jom layan gambar yang en.tunang amek..kebetulan camera saya rosak..tak tahu la kenapa wat hal lak..Tema color majlis adalah oren..nice color..makanan yang sedap..pelamin yang cantik..memang menarik tgk...

pelamin and meja makan beradap OREN

sepupuku yang cantik berbaju putih

kapten - kapten yang sungguh kacak

mama sibuk interview sepupuku

hantaran yang simple but nice

20 November 2009

color tema

hai...saya dah lame tak update blog saya..almaklum la kt umah asik hujan ajer..nak bukak tenet pon takut..takut kilat ker..abes la modem nnt..tak pasal - pasal kene tuka baru...So, berbalik kepada topik..Semalam saya pening memikirkan kan color tema ape tok busana dan pelamin...

mama : "kite wat pelamin pink and awak pakai baju color pink "

me : " mama , tak nak la color pink.pak abu ckp mane leh color same dengan pelamin"

mama :"bile awak jupe pak abu"

me :"tgk wanita hari in ari tu"(hehehehhe...sejak bile la saya jupe pak aku..mahal tu)

So, disbbkan saya ni "peminat gile" color pink, saya tetap nak wat pelamin pink...but ada campur putih la..tak der la sume nye pink..tak cantik lak..So, saya pilih nak pakai busana pengantin color crem dan kelabu..mest cantik kan...next week saya and my BFF akan ke pejabat agama untuk mengambil borang kebenaran berkahwin..my BFF akan berkahwin pada bulan 3, saya
temankan ajer...

Saya akan menjadi pengapit pengantin my BFF saya..tetapi en.Tunang saya cakap, seseorang yang sudah bertunang tidak boleh menjadi pengapit pengantin.adakah ia benar?? ini kerana seseorang yang sudah bertunang berdarah manis...niat saya baik untuk membantu my BFF saya..kami berkawan sejak dari sekolah rendah..sedih same-same, happy same-same...tak sangka kami akan berkahwin dengan org yg datang dari tempat yang same...Name pon jodoh kan..

soalan : saya nak tanye, adakah org yang dah "bertunang" tidak boleh jadi pengapit pengantin?

18 November 2009

azlini prelover

hai sume..saya dah lame tak update blog..saya baru balik rumah setelah selesai final exam..disebabkan saya hanya tinggal 1 semester ajer lagi, saya bercadang untuk menjual sebahagian barang saya..Tahun depan saya akan berkahwin, so saya ingat nak LET GO barang-barang saya ini..Saya ini seorang yang GILE shopping..pantang tgk SALE mesti akan membeli..so,sila la ke BLOG saya ini...


06 November 2009

Dress or Kebaya

saya tetibe terpikir untuk memakai dress pada hari persandingan nanti...maksud saya dress moden atau jubah labuh seperti siti nurhaliza pakai sekarang ini....saya ada minat satu dress blogger ini pakai..beliau pon memang lawa orangnye...suke la tgk baju die..teringin nak pakai cam tu...dress sesuai untuk majlis potong kek pada sebelah malam..Ini kerana hanya kaum keluarga sahaja yang dijemput untuk memeriahkan lagi majlis pada malam itu..

sumber dari : google


credit dr : kisahlynna

baju beliau sangat cantik...saya minat juga pakai pakaian tradisional nie..macam kebaya..saya rase macam nak pakai kebaya...mybe kebaya lebih ramai diminati berbanding dress..Ini kerana ianya melambangkan adat istiadat melayu zaman dulu-dulu...Sekarang kebaya kebanyakkannya datang dari Indonesia..Jahitan sulan dan manik yang dibuat oleh org indonesia amat cantik dan halus..Ianya menampakkan lagi kekemasan dan kecantikkan kebaya tersebut..



credit dr : rumah kebaya

02 November 2009

Baju Nikah

Petang tadi, sedang layan internet kat Library, tetiba adek call..die ajak saya ke mines kerana nak beli present utk BF die..almaklum la , sambut anniversary 1 Nov...So, tengah jalan-jalan kat The Mines Shopping Mall saya tetibe tertarik dengan jubah putih..saya memang berminat utk dijadikan sebagai baju nikah saya..

Mulanye saya meminati baju kebaya dari indonesia utk dijadikan baju semasa majlis nikah..tetapi mama saya rase baju kebaya tidak sesuai dijadikan baju nikah..Selalunye org akan buat baju kurung, kurung moden atau sekarang jubah...Saya rase nak buat baju kurung moden ajer..simple dan lawa..sebab lepas nikah, baju tu boleh digune semula.yang paling penting baju untuk majlis pernikahan mesti lah PUTIH.Ini kerana putih adalah bersih dan suci..memang berbaloi..

credit dr http://onlinekebaya.blogspot.com/

sulam die yang lawa

saya rase kebaya sesuai mase bersanding

cantik baju kurung ini

baju kurung moden paling sesuai

kasut Nikah, Bersanding dan Bertandang

Kasut merupakan keperluan yang paling penting untuk bakal pengantin di hari yang bahagia nanti..Ini kerana kasut yang selesa akan memberikan keselesaan kepada bakal pengantin..Semalam, saya dan en.Tunang ke Town Kajang..Saje nak tengok-tengok kasut kalo ada yang berkenan di hati...Saya lebih sukakan kasut yang simple dan selese..Kasut yang simple boleh dipakai selepas majlis perkahwinan nanti..tak der la rugi nanti..so, nak gi kije pon boleh pakai..multifunction la katekan..hhehehe..saya memang berminat sangat kasut yang bertutup.Ini kerana kasut yang bertutup nampak kemas dan cantik...



cantiknye kasut ini..akan saya cari di butik PrimaVera..

01 November 2009

Besday Abah at Pizza Hut

Last week saya dan family en.Tunang saya telah ke Pizza hut utk sambut Besday Abah..iaitu ayah kepada en.Tunang saya...Disebabkan kami ini memang gile bergambar, sempat la bergmbr time nak makan..hehhehe...janji ada gambar sebab gambar adalah penting untuk kenangan di masa tua kite..gambar akan menceritakan segalanya...

saya yang suke gambar diambil..

kami yang selalu suruh org amek gambar kami

aijat dan bakal mak mertua saya..kusyuk mak makan..

Pizza Hut memang menjadi kegemaran 'Abah'

saya duduk disebelah birthday man..huhuhu

'Abah bz call staff die..

Time after makan mest bergambar..i like because i only GURL in this family...huhuhu