30 September 2009

# 15 : Exam Mood

sorry la sume..dah lame tak update blog..lps raye saya bz ngn exam...test 2 lagi...tension ajer..memang tak ada mood nak study..mood tengah raye..sok saya exam AUDIO , luse lak exam ANIMATION...subject dah killer gile..sampai tak ada mase nak update psal persiapan..time exa saya akan ketepikan dulu persiapan kawen saya..



seperti yg dirancang, raye ke 5 ari tu, family en.Tunang saya telah datang ke rumah untuk berbincang mengenai tarikh kami melangsungkan perkahwinan...mmg sgt sronok dan teruja time nk bincang...kedua pihak setuju seperti yg dirancang...hehhehe...Thank u Papa and Mama..So, kami akan berkahwin pada bulan 6 tahun hadapan...lagi 9 bulan saja..
Dah boleh start counting hari la ni...kawen, kawen gak, project final kene siapkan...tajuk pon belom pilih lagi...Pening...Pening...anyway, lps exam saya akan teruskan kembali MISI 2010 saya ini...
MOOD : study for 2 killer paper...

23 September 2009

# 14 : 4 Syawal = 1 Tahun

hari ini adalah hari yang paling diingati dalam sejarah...ini kerana genap la 1 TAHUN kami bertunang...kalo ikut kalender islam la...tahun lepas iaitu 4 syawal = 4/10/08 adalah tarikh kami bertunang...x sangka sudah setahun kami bertunang...

Dalam mase setahun ini, macam-macam telah kami lalui sebagai tunangan org..bergaduh sudah, bergelak sudah, bermasam muke sudah, merajuk sudah...tapi itu la ragam org bertunang...Saya tak sabar nk tunggu esok, kerana sok family en.Tunang saya akan datang ke rumah..katanya ingin menetapkan tarikh bagi majlis kami tahun hadapan...

Lepas tarikh ditetapkan, saya mest akan bz ngn persiapan yang harus di buat...dengan exam yang belum habis lagi...aduh...tp tak mengapa, mama sentiasa membantu saya...Semalam dah bincng ngn mama dan mama setuju utk uruskan mengenai makanan...Yahoooo...syok nye, tak yah kuar duit..

Bulan 10 nnt genap lah hubungan saya dan en.Tunang saya selama 5 tahun..sudah 5 tahun kami tunggu utk di ijab kabulkan..saya berharap segalanya berjalan lancar seperti yg di rancng..AMIN

Ini adalah gambar kenangan semasa majlis pertunangan kami tahun lepas..terasa seperti baru bulan lps bertunang..hehhehe...Jumlah dulang hantaran adalah 9 berbalas 11..tema nya adalah purple dan biru...

# 13 : Majalah Pengantin

Hari ni papa suruh beli surat khabar kt Mesra Petronas..sambil-sambil nk beli paper tu, saya ternampak la majalah Pengantin..ape lagi sambar je la..nasib la duit cukup dlm poket..Majalah Pengantin utk bulan ni sgt menarik..ada byk info-info menarik yg dpt membantu saya melaksanakan lagi misi saya nnt..ape lg, balik trus bgtau mama...mama pon excited la nk baca...rase x sbr lak nk kawen..tp bukan senang nk kawen nie..persiapan kene start dari awal utk elakkan kelam kabut..Yang menarik, Majalah Pengantin bulan 10 ini adalah edisi yg ke 100..bagus utk MISI 2010...hehehheh....So, rakan-rakan blogger yg akan kawen, jgn lupe beli buku ini.Sudah berada dipasaran (promot lak)...

Edisi ke 100

22 September 2009

# 12 : Kuih Raya

Hari ni dh masuk 3 syawal...cam biase, saya tetap mangun lmbt sbb smlm tdo lmbt...Terlajak mangun lak pg td..en.Tunang dh kejut tp tdo balik...Hari ni saya dan family akan pegi beraya ke rumah kawan lame papa...Sampai ajer di rumah tu, hujan turun dengan lebatnya..mmg lebat gile..nasib sempat sampai...Hari ini mmg bertuah kerana dh lame saya mancari rumah yg membuat kuih raya kegemaran saya iaitu HONEY CORNFLAKES...itu adalah kuih raye kegemaran saya.kalo dh dapt kuih tu, yang lain tolak tepi la..laksa penang pon dh x nmpk...hehehhehe..Bertapa sedap nye kuih itu...tahun ini saya x sempat membuat kuih tu kerana balik pon dh sehari sebelum raya..mane nk sempt..sahur kt rumah pon x sempat...

Kusyuk gile mkan

sebelum
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

licin ko balang kuih tu..

# 11 : 1 Syawal

Sorry la kawan2 sume, saya update lmbt sket..al-maklum la raye kn, mest BZ nye..dengan nk kemas rumah lagi, layan tetamu lagi, jadi BIBIK lagi...aduh...PENAT gile...Tangan saya ni x berenti buat kerja..kejap hidang air, tambah lauk, bagi duit raye kt budak-budak yang datang beraya...

Tahun ini merupakan tahun yang akan di ingati smpai bile-bile...tahun ini merupakan tahun terakhir saya beraya sebagai seorg gadis..InsyaALLAH tahun dpn saya akan beraya dengan gelaran WIFE kepda en.Tunang saya..Seperti biasebaju raye saya akan diTAJA oleh 'bakal mertua' saya..mmg terase diri bahagia sgt...Thank u 'MAK'..InsyaALLAH syawal ke 5 ini Family en.Tunang saya akan ke rumah saya untuk berbincang mengenai majlis perkahwinan yang bakal di adakan pada tahun hadapan...Tak sabar lak saya hendak laksanakan MISI 2010 saya ini...



Aktiviti saya pada 1 Syawal :-

Pagi = Mangun dan bersiap, tolong mama hidang makanan, buat air...

TengahHari = Ke rumah kawan papa..Open House(mkn free)

Petang = Layan tetamu yang dtg x berenti-renti...

Malam = Layan saudara yang dtg( dh mlm pon ada org nk dtg, name Raya)

Kesimpulannya = Hari yang MeMENATkan..

# 10 : New PuduRaya

Tahun ini saya akan balik ke rumah dengan BUS..ini kerana papa saya tidak membenarkan saya membawa kerete..Bahaya katenye..."awak tu pompuan,bahaya"...aduh...tension dgr ayat ni..cm la pompuan ni x tau nk bwk kete...sbr je la...But utk keselamatan saya dan 2 adek saya..kami telah bersetuju utk balik kerumah dengan BUS..So, sebelum puase lagi kami dah beli tiket bus..Tahun ini kami terpakse naik BUS di PUDURAYA..i hate PUDURAYA..dah sesak, jem lak tu..org ramai gile...PENCOPET ramai nk mampus..sbr je la..so,tepat kul 8PM saya dan adek saya bergerak dari UPM ke Kajang..Utk ke rumah en.Tunang saya..kete saya akan ditinggalkan di rumah beliau...so,kul 8.30PM kami bertolak ke PUDURAYA...kami mmg berharap jalan x kan jem teruk sbb sure ramai gile org nk balik kg...Tp alangkah terkejut nye saya semase smpai di PUDU, kerana org x brape ramai dan tidak JEM...mmg ajaib btol...hehhehehe...Saya pon melangkah masuk ke dalam PUDURAYA...mmg saya dan adek-adek saya terkejut dengan perubahan PUDURAYA..dah lawa tmpt tu skrg nie..BANGGA jap...slalu nye sesak ngn org ramai...so, x nk serabutkan pale otak saya, saya mencari tmpt utk duduk smpai menunggu BUS...terdpt tmpt menunggu baru di bahagian atas..WOH......lawa nye pudu skrg nie...siap ada WIFI lg...tp x sempt la nk update blog..sempat bukak Facebook , BerYM ngn kazen and my sister kt rumah...Agak berbaloi utk saya menunggu bus di PUDURAYA ini..mmg lawa tmpt nye..Thank u Perdana Menteri kite sbb beliau, PUDURAYA telah menjadi 1 tmpt yg cantik dan lawa..




19 September 2009

# 9 : Selamat Hari Raya


Selamat Hari Raya...
Maaf Zahir dan Batin...

17 September 2009

# 8 : Undang - Undang Keluarga Islam

Al-maklumlah, nk dirikan masjid bukan perkara mudah...Semester ini, saya telah mengambil subject elektif EDU (education) iaitu undang-undang keluarga islam..sebelum ini saya dah ambil undang-undang jenayah islam..so kali ini saya ambil berkaitan ngn keluarga plak..saje, nk tmbh ilmu pengetahuan sebelum mendirikan rumahtangga...Buku ini Prof. Madya Dr Muhd Fauzi Muhamad yg tulis...Beliau adalah graduan daripada Uni Al-Azhar Mesir..buku ni mmg bagus..kite leh belajar undang-undang keluarga islam dlm 4 mazhab.Iaitu Mazhab Hanafi, Syafie, Hambalidan Maliki..mmg bagus dan berguna untuk mase dpn...Harganye tak mahal..hanya RM20 untuk 2 buah buku..1 utk membentuk keluarga dan 1 lg utk bubarkan keluarga...Ustaz ckp, kalo dah amek subject EDU ini, dah tak yah gi Kursus kahwin. Tetapi ianya hanya sah laku jika masih student..Cam tak sempat ajer sbb tahun dpn saya akan tamatkan pengajian saya di UPM...InsyaALLAH...

p/s : kene khatam buku ini sebelum kawen...

# 7 : Nape tidak IPTA sekali ?

Smlm saya tgk berita tv3, Menteri Pelajaran umumkan cuti sekolah pada jumaat 18hb Sep 09 sebagai cuti utk persiapan alik raye..tetapi KENAPE SEKOLAH AJER?? KENAPE TIDAK IPTA skali?? bagi la kami cuti utk membuat persiapan balik kg..sabar je la..dah saya ada kelas jumaat PETANG..Terpakse la pegi class..dah class 2 jam.Nnt tak psal-psal kene band time final exam...Isnin lepas, time dlm class tersebut, my classmate ada bagi cadangan kat lecture itu..tapi ini kate die.

classmate :" Sir, kami nk cancel kelas ari jumaat leh x?sbb ramai dah balik KG."

Lecture :"i cannot cancel the class"

me :"ala Sir, sume dah balik KG (sememangnye saya nk ponteng class tu)."

Lecture : "cannot laaa"

me :"paper je la sir" (ngan nada geram)

mmg geram je ngn Lecture ni..arap sayanye tiket bus jumaat mlm jer..kalo x mmg dh ponteng dah...Sabar jer la.. Tetibe kul 11pm, yanny (budak dari Matrik Ipoh) call..die ckp die alik khamis.bus di awal sehari sbb jumaat cuti.Matrik ini kire cm sekolah gak ker??hehehhe..bus gerak kul 5pm.so,terpakse bukak pose dlm bus la..so smpai KL dlm mlm kot..bagus gak dak ipoh ni alik awal..leh gi jalan-jalan kt KL dlu...


so, yanny...see u tonight

16 September 2009

# 6 : Mood Raya

Saya sebenarnye dah x sbr nk alik KG..Kg ker???saya tinggal di tmpt yg dikategorikan sebagai luar bandar..that mean KG la kn?hehhehe...org ckp bandar..but x der la cm bandar KL nie.Bandar saya mempunyai 1 jalan besar sjh..itu la jalan nk ke shcool and office..dgr cm klakar kn..


Nasib la exm just 1 paper ajer b4 raye..kalo x mmg xder mood nk stdy sbb mood nk raye dh kuasai diri ini..Tahun ini saya akan berraya di rumah sahaja..Ini kerana my dad tak brape sehat sejak excident ari tu..so,my family terpakse berraye di rumah ajer..but im happy because kami 5 beradik akan balik..kakak,me,dikmie,yanny and adek.


Saya akan balik ke rumah bersama 2 adek..kami tak dibenarkan balik dengan kerete kerana my dad ckp "awak sume pompuan, bahaye bwk kerete jauh2"..adakah lelaki ajer dibenarkan drive kerete jauh2???But tak mengapa, janji dpt balik rumah..tak kesah la ngn ape..Lastly kami balik naik bus.. kt PUDU


Kami ber'3 akan balik Jumaat MLM...sure PUDU pack gile org..saya ingin sarankan kepada org ramai yang ingin pulang ke KG halaman agar mengamalkan langkah2 berjaga2 untuk keselamatan..Lebih2 lagi ngn wabak H1N1...


ini adalah semburan tgn dan Mask mulut yg dibekalkan kepada setiap student UPM.utk langkah berjaga2...better gune kerana ia dpt mencegah dari terkene wabak ini..nasihat saya, AMBIL LANGKAH BERJAGA-JAGA UNTUK KESELAMATAN ANDA..Selamat pulang ke KG..

15 September 2009

Perkara yg Wajib bg Lelaki (Selangor ajer)

Ini adalah atas permintaan En.Tunang...almaklumlah..kami ni baru nk mula membuat persiapan...Ini adalah prosedur bagi kaum adam yang berasal dari Selangor..semua maklumat boleh didapati di laman web jabatan agama islam selangor..JAIS

PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH (LELAKI) :

  1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
  2. DAPATKAN BORANG 1A DI JAIS/ PAID (http://www.jais.gov.my)
  3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DENGAN BAYARAN RM10.00 DARI BAHAGIAN PERUNDANGAN KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
  4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN (3 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
  5. DAPATKAN PENGESAHAN PENOLONG PENDAFTAR NIKAH QARIAH
  6. DAPATKAN KEBENARAN BERKAHWIN DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH (PAID)
  7. SERAHKAN KEBENARAN KEPADA PIHAK PEREMPUAN

Document sokongan yg diperlukan :

  • SALINAN KAD PENGENALAN / PASSPORT(Jika pemohon warganegara asing)
  • SALINAN KAD PENGENALAN 2 ORANG SAKSI/ PASSPORT (Jika saksi warganegara asing)
  • SALINAN SIJIL KURSUS PRA PERKAHWINAN (Diiktiraf oleh JAKIM/ JAIS/ JAWI/ JAIN)
  • BORANG LAPORAN PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV YANG TELAH DIPERAKUKAN OLEH PIHAK KLINIK KESIHATAN KECIL KERAJAAN YANG TERPILIH SAHAJA.
  • SALINAN BORANG PERMOHONAN 1A (Jika pemohon nikah luar daerah/ Negeri/ Negara)
  • SURAT PENGESAHAN MASTAUTIN PEMOHON DARIPADA PENGHULU/ KETUA KAMPUNG/ NAZIR MASJID/ PENGERUSI JKKK/ PENGERUSI JAWATANKUASA PENDUDUK TAMAN PERUMAHAN
  • SURAT PERAKUAN CERAI/ KEMATIAN PASANGAN DAN SALINANNYA. (Jika pemohon duda)
  • SURAT ATAU KAD PERAKUAN ISLAM DAN SALINANNYA. (Jika pemohon Saudara Baru)
  • SURAT KELULUSAN DARI KAGAT/ PDRM. (Jika pemohon anggota Tentera/ Polis)
  • SURAT KEBENARAN BERKAHWIN DARIPADA KONSULAT ATAU KEDUTAAN ATAU IMEGRESEN. (Jika pemohon warganegara asing)

14 September 2009

Perkara yg Wajib

Ini adalah prosedur biase yang wajib di buat bg bakal bridal..sume ini akan saya buat apabila cuti semester nnt...byk kije skrg nie..ngn assgmnt yg byk..nk buat persiapan lagi...sbr2..hehehhehehe
prosedur nak kawin ni...( untuk perempuan yerr )

1. hadir kursus pra perkahwinan

2. Ujian HIV ( sah laku 6 bulan sahaja )

3. dapatkan borang 1C ( kebenaran berkahwin ) dan 1D ( perwakilan wali dan wakalah )
* borang2 ni leh dpt kan di laman web / JAIS / PAID (pejabat agama islam daerah)

4. lengkapkan borang dan lampirkan dokumen sokongan
5. Dapatkan pengesahan dr PPN ( Penolong Pendaftar Nikah )

* PPN ni leh jumpe di masjid..bwk la sumer borang tu untuk mengesahkan.time jumpe ni kene bwk wali dan 2 org saksi borang...saksi ni bukan saksi time nikah tu...sape2 je...kwn2 pun ok..tp mesti la lelaki..

6. Dapatkan kebenaran berkahwin dr PAID
* untuk kelulusan

7. Serahkan kebenaran berkahwin pada PPN

8. Akad nikah dijalankan.

9. Ambil surat perakuan nikah di JAIS / PAID

Dokumen sokongan :-
- salinan I/C
- salinan I/C wali
- salinan I/C 2 org saksi borang
- salinan sijil pra perkahwinan
- salinan ujian HIV

07 September 2009

k p g a at 29/09/09

Last weekend ari tu, saya dan Mr.J telah membuat 1 majlis berbuka puase di KPGA di bukit kiara..tetamu adalah bekas-bekas student diploma Kolej Poly-Tech MARA KL..di mana tempat saya dan Mr.J telah bertemu..seramai 19 org yang hadir..tahun nie x ramai berbanding tahun lepas..mybe masing2 ada hal yang tidak dpt dielakkan..anyway, perjumpaan ini adalah untuk mengeratkan hubungan silaturahim...



KPGA

Me and Mr.J



3 Gurl

my besh friend

b e n g k e l & k e r e t a

Last week kerete Mr.J saya masuk bengkel..almaklum la nk raye ni..nk kene servis sane-sini... Servis kete mmg wajib bg sesiapa yang ingin pulang ke kg halaman yang jauh..Mr.J akan beraye di kg nya iaitu Segamat..Saya pula akan beraye di KertehTrg ajer..sbb my dad x brape sehat sgt..2 month ago, my dad excident..kaki beliau patah..smpai skrg masih dirumah..masa kt bengkel saya sempat lg amek gmbr Mr.J & kerete nya...Mr.J ni br pulang dr opis tu yg pkai formal gile gi bengkel..hehheheh...








P E R T A M A

Saya buat blog ini adalah sekadar berkongsi pengalaman dan pendapat mengenai MiSi 2010 saya...saya harap ianya akan dijadikan panduan kepada semua blogger yang akan mendirikan mahligai seperti saya...